Jubilejni 10. tradiconalni slovenski zajtrk

Avtor prispevka : Barbara Beckler ([email protected]), objavljeno 22.12.2020 10:20:56
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Osnovna šola, Lokalna pridelava, Ozaveščanje
POVZETEK:

20. 11. 2020 smo obeležili jubilejni 10. tradicionalni slovenski zajtrk, ki je zaradi posebnih razmer potekal drugače kot v preteklih letih.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Letošnji, že 10. tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan«, je zaradi posebnih razmer potekal drugače kot v preteklih letih. 


Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, so si učenci sami ali s pomočjo družinskih članov pripravili zajtrk, sestavljen iz tradicionalnih slovenskih živil: kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Po zajtrku so spoznali kranjsko sivko, pomen čebel in opraševanja ter vlogo medu v naši prehrani. Izvedeli so, zakaj je pomembno redno zajtrkovati ter uživati zdravo, raznovrstno in lokalno pridelano hrano. Pozabili pa niso niti na gibanje, saj so nekaj minut namenili vadbi na svežem zraku. 


Po uvodnem delu so se učenci lotili peke kruha. Že nekaj dni prej so si skrbno pripravili potrebne sestavine in pripomočke. Nekateri so se preizkusili celo v mletju pšenice v žrmljah in presejevanju moke. Drugi so za peko kruha izkoristili krušne peči. Mlajšim učencem so pri peki kruha pomagali odrasli. Učenci so raziskovali tudi o čebelah, medonosnih rastlinah in vrstah medu ter ustvarili zanimive likovne izdelke. 


Ob koncu dneva so učenci strnili svoje vtise. Povedali so, da so uživali ter da so spekli odličen in okusen kruh.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji