POSADI SONČNICO, OHRANI ČEBELO

Avtor prispevka : Valentina Murgelj ([email protected]), objavljeno 01.06.2021 22:53:23
KATEGORIJA:
Biotska raznovrstnost
KLJUČNE BESEDE:
Biotska raznovrstnost, Vrtec, Rastline
POVZETEK:

Z otroki smo se odzvali nagovoru ministra za kmetijstvo ob svetovnem dnevu čebel, kako lahko vsak posameznik prispeva k biotski raznovrstnosti, ter posejali sončnico. Hoteli smo pomagati čebelam zaradi letošnje pozebe, ter ozavestiti tudi starše otrok, kako pomembna je čebela za celoten planet.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Dejstvo je, da je pozeba letos prizadela večino sadnega drevja po državi. Pomrznile so tudi divje češnje in drugo drevje, ki bi moralo takrat najbujneje cveteti in nuditi čebelam hrano. Pozeba takšne stopnje povzroči ogromno škodo v čebelarstvu. Glavna hrana za čebele so tako letos cvetlice na travnikih ali kakšne posejane rastline (sončnice, ajda, facelija…).

Zato smo se »apelu« Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, da bi se naj nekoliko pozneje kosile zelenice, in da bi se naj posejalo čim več rastlin,

ter nagovoru ministra dr. Jožeta Podgorška, da lahko vsak od nas prispeva korake za dobro naših prihodnjih rodov, našega planeta, odzvali tudi v našem vrtcu.

Hišnik je prispeval k temu, da je zelo pozno pokosil travnik v našem sadovnjaku, mi pa smo se v vrtcu odločili, da z najmlajšimi posejemo sončnico in ob tem izpostavimo, da s tem lahko vsak posameznik pomembno prispeva k ohranjanju narave in razvoja čebel. Rastlina je koristna za čebele, kot tudi za kmete in seveda za slovenskega potrošnika je vsestransko uporabna.

Obeležili smo svetovni dan čebel, ki je bil 20.maja letos. Z otroci smo se najprej pogovarjali o čebelah, izdelali plakat, ob katerem smo se pogovarjali, kaj počnejo čebele, zakaj so koristne… Izdelali smo tudi čebelnjak iz odpadne embalaže, s katerim so se otroci igrali. Vključevali so se v igre vlog, da so čebelice in nosijo medičino v čebelnjak. Okusili smo tudi med in vanj pomakali banane, gibalno prikazovali letenje čebelic ,…

Z otroki smo poiskali zemljo ob robu gozda, jo nasipali v lončke iz odpadne embalaže ter posejali semena sončnic. Gojenje sončnic je za otroke lep uvod v eko vsebine v vrtcu, saj je dokaj enostavno vzgojiti tole rastlino in malčki hitro vidijo uspeh. Skupaj smo vsakodnevno z zalivanjem skrbeli za njih, opazovali kako so semena vzklila.

Ker smo hoteli, da ozavestimo tudi starše otrok na pomembnost čebel in opraševanje rastlin, so otroci posejano sončnico odnesli domov, z vzpodbudo, da še naprej skrbijo za njo in jo tudi posadijo. Nekaj smo jih shranili v vrtcu. Posadili jih bomo na naš vrt ter jih opazovali.

Mag. Dejan Židan je pred časom dejal, da »Razglasitev svetovnega dne čebel razumem predvsem kot obveznost ‒ več želimo narediti za zaščito čebel in drugih opraševalcev, biti aktivnejši pri zagotavljanju biotske raznovrstnosti in zlasti uspešnejši v boju proti svetovni lakoti, pri čemer čebele in drugi opraševalci na svojih krilih nosijo pomembno breme zagotavljanja proizvodnje hrane.« (mag. Dejan Židan, 20.12.17, https://www.worldbeeday.org/si/novice/novice-iz-sveta/35-20-maj-razglasen-za-svetovni-dan-cebel.html).

In prav temu mnenju, da bi morali več narediti za zaščito čebel vsako leto, se tudi naš vrtec pridružuje. Stremimo k temu, da smo aktivnejši v boju proti svetovni lakoti in čebelam pomagamo vsaj malo nositi to breme na svojih krilih.

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji