MLEKASTIČNO

Avtor prispevka : marjeta trček ([email protected]), objavljeno 08.06.2021 22:18:23
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Osnovna šola, Živali
POVZETEK:

Spoznavajo pot mleka od kmetije do kozarca oz. pot belega zlata. Pridobijo spoštljiv odnos do mleka, ker je to zlato, ki je hrana za naše preživetje. Pridobivajo spoštljiv odnos do kmeta, ki skrbi za živali, ki prebivajo v hlevu in imajo spoštljiv odnos do živali. Zavedajo se problema ekologije.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)


 MLEKASTIČNO - FANTASTIČNO

Učenci so spoznavali pot mleka od kmetije do kozarca, oz. pot belega zlata. Pridobijo spoštljiv odnos do mleka, ker je to zlato, ki je hrana za naše preživetje. Imajo spoštljiv odnos do kmeta, ki skrbi za živali v hlevu in na paši. Po naslovom MOJA ŽIVAL, MOJA ODGOVORNOST spoznajo 5 SVOBOŠČIN ŽIVALI. Učenci spoznavajo pasme goveje živine in jo primerjajo z govedom v ožji domači pokrajini. Poudarek smo dali besedi slovensko, naše, domača pokrajina, naš bližnji sosed, pri kmetu, na naši planini, v našem hlevu, naša kravica in seveda naša avtohtona pasma cika, ki je najlepša kravica. Mlekastično je fantastično.

 Učenci so poslušali predavanja o mleku, živinoreji, ekologiji. Primerjali so goveda, ki so v naši ožji pokrajini z govedom po svetu, opazovali delo kmeta na domačih travnikih in pripovedovali tudi o svojem delu in pomoči doma na kmetiji.  Zelo pozitivno je, da spoznavajo svet okrog sebe, kateremu pripadajo in pri tem pozitivno sodelujejo. Zavedajo se problema odpadne plastike in negativnega vpliva transporta hrane.

Naloge iz ekologije so se zaključile z učenčevim vprašanjem: Kje se kupi kanglica za mleko?


Učenci so risali na temo Kmetija, na kateri prebiva krava molznica, Pot mleka od kmetije do tvoje mize.

Likovne izdelke smo razstavili v šolskem hodniku.

 

Posebej bi pohvalila celoten program na EkoPortalu o projektu Mlekastično. Tema je pomembna in potrebna za naše preživetje in tudi za ohranitev slovenske kulturne krajine.

Kravica nas nahrani in lahko tudi pogreje.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                   

 

 

Priloge

# Ime datoteke
1 MLEKASTIČNO!.pptx

Komentarji