KISANJE REPE

Avtor prispevka : Jadranka Zajec ([email protected]), objavljeno 01.03.2022 22:14:21
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Vrtec, Dobra praksa, Raziskovanje
POVZETEK:

V letošnjem letu raziskujemo prehrano nekoč in danes. Vsebine bomo uporabili na sejmu Altermed. V ta namen smo eksperimentirali in raziskovali, kako lahko pripravimo repo za ozimnico. Otroci so prihajali do spoznanj preko lastnih izkušenj.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V skupini smo obravnavali zgodbo Repa Velikanka. Ugotovila smo, da  večina otrok ne pozna repe. Repa je bila izhodišče za nadaljnje raziskovanje. V letošnjem letu smo si zadali dva pomembna naravoslovna cilja. Odločili smo se, da bomo za namen Altermeda spoznavali hrano nekoč in danes. V okviru projekta enote smo dorekli, da bomo namenili velik poudarek  naravoslovnim poskusom, saj se zavedamo , da je teh vsebin premalo.

Starši in  kuharice vrtca so nam prinesli velik zaboj repe. Repo smo opazovali z vsemi čutili. Želeli smo porabiti veliko količino repe. Odločili smo se , da bomo repo kisali in jo pripravili za ozimnico. Naloge smo se lotili s pristopom raziskovanja z učenjem.

Globalni cilj:

Doživljanje in spoznavanje žive in nežive narave v njeni raznolikosti, povezanosti, stalnem spreminjanju in estetskih razsežnostih.

Etapni cilji:

Otrok odkriva in spoznava živo naravo.

Otrok spoznava, da mu uživanje zdrave prehrane pomaga ohranjati zdravje.

Otrok spozna postopek priprave repe za ozimnico.

 

Otroci so se naloge lotili raziskovalno. Otrokom sem omogočila, da so so poskusili že kisano repo. Po okušanju kisle repe so podali svoje ideje, kako bi lahko kisali repo. Povedali so, da bi jo lahko kisali z kislimi kumaricami, limono, jabolki in čilijem. Spoznali so osnovni postopek kisanja repe.  Repo so lupili, ribali , solili in dali v lončke. Postavili v temni kotiček igralnice in pokrili s krpo. Svoje ideje so prav tako realizirali. V repo so dodali vse sestavine, ki so jih našteli. V prvi lonček so k repi dodali  kisle kumarice, v drugega limono, v tretjega jabolka in v četrtega čili. Naredili smo tabelo, kjer smo odštevali 21 dni, ko bi naj bila repa kisana. Otroci so nestrpno pričakovali, kaj se bo zgodilo. Po 21 dneh smo odprli lonček in poskusili repo. Repa, ki smo jo delali po receptu je bila enakega okusa, kot tista kupljena. Repa, ki smo jo kisali s kumaricami ni bila užitna, saj se je zaradi kisika naredila plesen. Ugotovili smo, da smo premalo zavili pokrov steklenega lončka.  Repa, ki je bila narejena z limono je spremenila barvo. Repa, ki je bila narejena s čilijem je tudi spremenila barvo in nas je že vonj opozarjal, da ni užitna. Pri jabolkih pa smo ugotovili, da pa so te bile dobra izbira in da so ta pripomogla, da je bila repa rahlo kisla.

Otroci so tako na podlagi lastnih izkušenj prišli do spoznanja, kako lahko doma kisamo repo.

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji