SKRB ZA PTICE POZIMI

Avtor prispevka : Marina Petakovič ([email protected]), objavljeno 01.03.2022 21:58:54
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Biotska raznovrstnost, Ohranjanje našega sveta, Vrtec, Ozaveščanje, Dobra praksa, Trajnostni razvoj, Učno okolje, Vrt, Zgodnje naravoslovje, Živali
POVZETEK:

Ko sneg pobeli breg, se otroško veselje zbudi in s tem vse zimske radosti. Vendar takrat ptice, zaradi debele snežne odeje, ne najdejo dovolj hrane. Ne skrbite, drobne živali, tu smo tudi za vas!

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Ko zemeljska tla prekrije sneg, se »babica Zima« potrudi, da zimske radosti trajajo, saj je veselje otrok neprecenljivo. Vendar ptice postanejo lačne… Debela snežna odeja prepreči drobnim živalim, da bi si lahko same poiskale hrano… Ne skrbite ptice - »devžiji« prihajamo na pomoč!

V enoti Levi devžej smo se reševanje naloge Skrb za ptice lotili vestno in odgovorno. Najprej smo se v vsakem oddelku posebej z otroki pogovarjali in nizali ideje za pomoč pticam. Ob listanju različne literature, poslušanju zgodb, igri s slikovnim materialom, izdelovanju različnih plakatov, ustvarjanju z raznovrstnimi likovnimi tehnikami, z vodenim in improvizacijskim plesom, seznanjanju z novimi pesmimi in petju že znanih, ob spremljavi z lastnimi, ritmičnimi in melodičnimi instrumenti, so otroci doživeli pomen skrbi za ptice in se začeli zavedati, kako pomembna je medsebojna pomoč.

Ptice so odličen pokazatelj pestrosti in ohranjenosti narave. Sporočajo nam kaj se z njo dogaja. Ptice se hranijo z mrčesom in s škodljivci, s tem pa vzdržujejo naravno ravnovesje. So svetovna naravna dobrina vseh nas, zato je njihovo varstvo še tako pomembno in je skrb zanje tudi naša skupna odgovornost.

 

PTIČJI VRT – RAJ ZA PTICE

Oddelki smo se »povezali« in posamezno gradili ptičji raj. Na vrtčevskem igrišču smo uredili prostor, kjer smo na drevo obesili ptičjo hišico, vanjo pa nasuli semena. Z veseljem pomagamo pticam, še posebej ob zelo nizkih temperaturah. Verjamemo, da bo naš trud poplačan – občutek opazovanja ptic je čudovit, še posebej, ko lahko slišimo tudi njihovo petje.

Vsak je prispeval svoj delček, ki bo tvoril ne le celoto, temveč tudi zgodbo – poleg idej, izvedbe dejavnosti, je projekt ustvarjen s srcem.

 

Nekateri oddelki so se napotili tudi v gozd, kjer so pticam nastavili pogače iz semen in grme okrasili z natikanke iz suhega sadja.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji