PONOVNA UPORABA TEKSTILA

Avtor prispevka : Doroteja Benedejčič ([email protected]), objavljeno 09.05.2022 12:40:19
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Osnovna šola, Ozaveščanje, Recikliranje
POVZETEK:

Možnosti za ponovno uporabo tekstila je veliko. Učenke so spoznale, da tekstila ni potrebno zavreči in izdelale tekstilne slike iz odpadnih tekstilnih izdelkov in zapestnice iz odpadnih majic.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Tekstil je postal odpadek, ki nam beli glave. Na srečo smo v svojem kraju pred kratkim dobili zabojnik za uporabne tekstilne izdelke, kamor lahko oddamo obleke, ki jih ne potrebujemo več in so še uporabne. Te gredo naprej v trgovino z rabljenimi oblačili ali pa na predelavo v kuhinjske krpe.

Vseeno se neuporabnih tekstilnih izdelkov žal večinoma ne reciklira. Da bi se spopadle s tem problemom, smo z učenkami 5. razreda prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom izdelale dva izdelka, kjer smo odpadnemu tekstilu dale novo življenje.

Za izdelavo tekstilnih slik so učenke na kartonsko podlago narisale motiv rože, saj so sliko podarile mami, za materinski dan. S tipanjem so preizkusile različne tipe blaga. Za izdelavo slike so si izbrale različen tekstil, ga razrezale na majhne koščke in ga z lepilom Mekol prilepile na podlago. Preden so slike podarile, smo na vrh slike privezale še vrvico.

Za izdelavo zapestnic potrebujemo veliko majico, ki nam ne služi več. Izrežemo tri čim daljše trakove. Trakove po sredini prepognemo in jih zavežemo v vozel z zanko. Naredimo tri pare trakov. Zunanja dva vežemo. Postopek je prikazan na slikah. Ponovimo na drugi strani. Najbolje je, da zanko in srednja trakova pritrdimo na podlago. Trakove je treba pri vezanju dobro zategniti, da zapestnica ni prekratka. Na koncu zavežemo sredinska trakova v zanko.

Tekstilne slike zdaj krasijo naše stene, zapestnice pa zapestja. 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji