Ustvarjamo iz odpadnega materiala

Avtor prispevka : ROBERTA PETERLIN (robertapeterlin@gmail.com), objavljeno 31.05.2022 22:59:05
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Vrtec, Ozaveščanje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Želeli smo ugotoviti, koliko plastenk in odpadne embalaže se nabere v enem tednu, da dobijo otroci predstavo o količini odpadkov; izdelati nekaj, kar nas bo opominjalo na prevelike količine odpadkov; izdelati nekaj uporabnega; izdelati maskoto enote; ustvarjati po srečanju s čebelarjem.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

V evropskem tednu  zmanjševanja odpadkov smo si v našem vrtcu zadali cilj, da otroci spoznajo, začutijo koliko plastenk in druge odpadne embalaže se lahko nabere v enem tednu. Neto smo tekom tedna zbirali raznovrsten odpadni material in izvedli delavnice pod motom »Namesto, da greš v koš, me znova uporabil boš«. Otroci so en teden prinašali v vrtec plastenke, en dan v tednu pa so prinesli različno PVC embalažo (vrečko čipsa, piškotov, tubo zobne paste,…), časopis in embalažo od jajc. Ker se je tega nabralo res veliko, smo se z otroki odločili, da iz teh odpadkov naredimo pošast. Iz žice smo izdelali polkrog. Otroci so nato nanj nizali in lepili odpadno embalažo ter tako izdelali glavo orjaške hobotnice. Na vrvice so nizali raznobarvne plastenke, in tako izdelali dolge lovke, te pa nato pritrdili na hobotničino glavo.  Orjaško hobotnico iz odpadkov smo obesili na igrišče vrtca. Tako se je čez celo igrišče raztezala orjaška hobotnica narejena iz odpadnega materiala. Otroke in mimoidoče je opozarjala na res velike količine odpadne embalaže. Ob tem smo se z otroki veliko pogovarjali, kako bi  lahko to količino zmanjšali. Zato v našem vrtcu uporabljamo materiale za večkratno uporabo. Na takšen način bomo pripomogli k bolj čistemu okolju, ki bo naše vodilo tudi v prihodnje.

Iz nabranih materialov smo še z malo domišljije in ustvarjalnosti izdelali ptičje hišice, didaktične igre, maskoto enote, ki krasi vhod enote.

Po obisku čebelarja smo v likovni delavnici izdelali čebele in satje. Na tak način smo ponovno uporabili različne oblike odpadkov in otroke spodbudili k varstvu okolja z omejevanjem odpadkov ter recikliranjem.

Mentorji Roberta Peterlin, Dolores Velikajne, Snežana Anđel in otroci Vrtca Morje Lucija. 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji