Svetovni dan Zemlje in Slovenski dan brez zavržene hrane

Avtor prispevka : Marina Petakovič ([email protected]), objavljeno 09.05.2022 12:44:53
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Hrana, Biotska raznovrstnost, Zdravje in dobro počutje, Ohranjanje našega sveta, Vrtec, Ekobranje, Načrtovanje, Ozaveščanje, Dobra praksa
POVZETEK:

22. aprila smo obeležili Svetovni dan Zemlje in Slovenski dan brez zavržene hrane. Ker smo del Zemlje VSI, praznujemo tudi MI.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje. Prav ste slišali, naš planet ima rojstni dan! In kaj storimo, ko nekdo praznuje? Predvsem poskrbimo, da je ta dan zares poseben.

Ker smo del Zemlje VSI, praznujemo tudi MI. V enoti Levi devžej smo ozavestili pomen ohranjanja planeta in skrbi zanj.

 

V četrtek, 21.4.2022, smo se vsi oddelki sprehodili do gozdne igralnice, kjer smo se podali na lov na zaklad. Ob iskanju predmetov in živali smo skozi raziskovanja, pogovor in opazovanja iskali odgovor na vprašanje: Zakaj je, tako živa kot neživa narava, pomembna? Vertikalna povezanost mlajših in starejših otrok je interes do iskanja zakladov še povečala. Z roko v roki so uspešno opravili nalogo! Poiskali so vse stvari s seznama, si pridobili nova znanja in spoznanja ter vrednote, odkrili zaklade, ki jih ni bilo na seznamu, in uživali z naravo.

V petek, 22.4.2022, so dejavnosti najprej potekale v posameznih oddelkih, in sicer je bil v vsaki igralnici pripravljen material z navodilom za izvedbo. Tako so otroci:

-        sodelovali v izdelavi tople gredi, kjer so posejali vrtnine (korenček, solato, redkvico…),

-        spoznali razvojni krog rastline – od semena do fižola, in si izdelali svoj laporello,

-        skozi zgodbi Pujsa Pepa: Zabava z odpadki (Astley Neville) in Potovanje male plastične vrečke (Mojiceja Podgoršek) so otroci ozavestili pomen skrbi za naš planet in preizkusili v pravilnem ločevanju odpadkov.

Po končanih dejavnostih smo si ogledali poučne risanke na perečo tematiko Lepši svet.

Starejši otroci so nam v avli pripravili tudi plakat, ki spodbuja k odgovornem ravnanju in preprečuje, da bi Zemlja dobila vročino. Poleg plakata so na polici razstavljene tudi knjige. Vzemite si čas in jih prelistajte s svojim otrokom!

 

Slovenski dan brez zavržene hrane (24.4.2022) sovpada z dnevom Zemlje, zato smo ga obeležili prav tako v petek. Verjamemo, da se vsi prav dobro zavedamo, da hrana ni za tja v en dan, zato si prizadevamo širiti dober glas v deveto vas in ozavestiti ostale ljudi o odgovornem uživanju hrane, zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne hrane in zavedanju pomena lokalne pridelave. Ker se »devžiji« zavedamo svoje odgovornosti, smo v sodelovanju s kuharico Barbaro izpraznili hladilnike in premislili o številnih možnostih uporabe ostanka sadja in zelenjave. Odločili smo se, da si pripravimo sadno-zelenjavne smoothyje. Otroci so aktivno sodelovali pri pripravi sadno-zelenjavnega napitka, kjer so si sestavine izbirali po želji in tako imeli možnost različnega okušanja.

Eksplozija okusov nas je napolnila z energijo in zdravjem, dogodki so v nas pustili »zelene« sledi… Ne pozabi, del Zemlje si tudi TI – pridruži se nam in preženi skrbi!

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji