Jejmo skupaj

Avtor prispevka : Anja Čop Lipar ([email protected]), objavljeno 31.05.2022 09:48:18
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Osnovna šola, Altermed, Lokalna pridelava, Projektno delo, Vrt
POVZETEK:

V projekt Jejmo skupaj smo tretješolci na OŠ Ivana Skvarče Zagorje vključili različne dejavnosti od poznavanja kmetije, pridelave hrane nekoč in danes, do obdelave naše visoke grede, do kuhanja dobrin iz domačih vrtov in gredic tako v šolski učni kuhinji kot tudi v sodelovanju z kuharskim mojstrom.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Naš projekt Jejmo smo v tretješolci na OŠ Ivana Skvarče Zagorje izvajali pod okriljem projekta Altermed.

Pod skupnim naslovom Hrana nekoč in danes ter zdrav življenjski slog smo združili različne dejavnosti skozi celotno šolsko leto. Učni proces želimo v čim večji meri preseliti na prosto, učencem pokazati vrednost lokalne samooskrbe in prikazati bogastvo lokalnih sestavin. Večino sestavin iz receptov smo pridelali na naših šolskih visokih gredah in na okoliških travnikih ter pri naših učencih doma.

V šolski kuhinji smo pripravljali POROVO JUHO (priloga).

Z doma pridelanim sadjem in mlečnimi izdelki smo pripravili smuti.

Recept: RAZREDNI SMUTI

V blender zmešamo različno sadje, ki ga po potrebi prej olupimo (jabolka, hruške, jagode, borovnice ...) in po želji v blender dodamo še domač navadni jogurt in vodo. 

Lahko sladimo z medom in dodamo kakšno zelišče (meta, melisa).

Smuti postrežemo v kozarce.  

Recept: DOMAČ ZELIŠČNI ČAJ

V posodo nalijemo liter hladne vode in jo na štedilniku zavremo. Z vrelo vodo poparimo domača zelišča (ki smo jih pred časom nabrali na vrtu, v visokih gredah, na travniku ... in posušili), ki smo jih predhodno dali v čajnik oz. za to namenjeno cedilo.  Mi smo čaj naredili  iz domače mete, melise, bezga, kamilice, lipe, ognjiča in materine dušice. Sladimo lahko z medom in dodamo še par kapljic domače limone.

Veliko sestavin (krompir, repa, zelje, koleraba, korenje, domače mesnine, mlečne izdelke ...) smo za konec projekta odnesli k lokalnemu gostincu in kuharskemu mojstru Lojzetu Čopu, ki je skupaj z otroki pripravil hranljiv obrok. 

Na zdravje in dober tek!Galerija

Priloge

# Ime datoteke
1 POROVA-JUHA-3.-c-.pdf

Komentarji