Ločuj in zmaguj! Didaktična igra

Avtor prispevka : Mateja Oberstar ([email protected]), objavljeno 31.05.2022 00:19:04
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki
POVZETEK:

Na OŠ Fara smo v okviru pouka družbe izdelali igro Ločuj in zmaguj. V prispevku je predstavljen postopek izdelave in navodila za igro.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V letošnjem šolskem letu smo se na OŠ Fara posvetili temama odpadki in voda. Učenci so v okviru Ekobralne značke prebirali knjige o varčevanju z vodo, energijo in ravnanjem z odpadki.  V aprilu in maju smo se pri pouku družbe, naravoslovja in tehnike ter v okviru podaljšanega bivanja ukvarjali z odpadki. Učenci 4. in 5. razreda so zbrali odpadno embalažo, najprej so pri NIT izdelovali hranilnike, peresnice ter posodice iz odpadne embalaže, potem pa smo pri družbi prišli do ideje za igro:

 

LOČUJ IN ZMAGUJ!

EKO IGRA, 2 - 5 IGRALCEV

Uporabili smo:

Kovinska embalaža (adaptirano mleko)  in dva papirnata tulca s plastičnim pokrovčkom (čips) – embalaža za igro. Embalažo smo zlepili s toplim lepilom in lepilnim trakom. Oblekli smo jo v odpadni tekstil. Embalaža se odpira spodaj - prostor za kartončke in zgoraj, kjer je prostor za koše.

Jogurtovi lončki – smetnjaki (rumen – embalaža, rjav – mešani komunalni odpadki, moder  - papir, zelen – steklo, rdeč – biološki odpadki – skladno z barvami, ki jih uporablja Komunala Kočevje). Lončkom smo odstranili papirnat ovoj in jih pobarvali z akrilnimi barvami.

Jogurtovi lončki za izbiro koša.

Kovinski odpiralci pločevink – za izbiro koša. Med leseno palčko in kovino smo dodali še košček tetrapaka in ga pobarvali z ustrezno barvo.

Kartončki iz tetrapaka:

  • -        7 kartončkov s slikami embalaže
  • -        7 kartončkov s slikami mešanih komunalnih odpadkov
  • -        7 kartončkov s slikami papirja in embalaže
  • -        7 kartončkov s slikami steklenih odpadkov
  • -        7 kartončkov s slikami bioloških odpadkov
  • -        5 kartončkov z »vsiljivci« - kosovni odpadki, elektronske naprave

Pravila igrei:

-        Igralci premešajo kartončke s slikami in jih razporedijo po ravni površini s prazno stranjo navzgor.

-        Najstarejši igralec oziroma tisti, ki je prejšnjo igro zaključil zadnji premeša paličice s kovinskimi odpirali, ki so pobarvana v ustrezne barve. Razporedi jih v plastične lončke na zunanji strani embalaže igre.

-        Igralci iz embalaže izvlečejo palčko in izberejo ustrezno barvo. Razdelijo si koše.

-        Igro začne igralec z modrim lončkom. Sledijo igralci v smeri urinega kazalca.

-        Igralec, ki je na vrsti obrne enega od kartončkov. Če odkrije sliko z odpadkom, ki spada v njegov lonček, ga vrže v svoj smetnjak, če slika ne spada v njegov lonček, jo odloži nazaj.

-        Naloga igralcev je, da si čim bolje zapomnijo, kje so slike z odpadki, ki spadajo v ustrezen koš in čim prej napolnijo svoj lonček.

-        Zmaga igralec, ki prvi napolni svoj koš.

Igro je mogoče tudi dopolnjevati tako, da dodamo isto število novih smeti za vsak koš ali poljubno število »vsiljivcev«.

Pri izdelavi so učenci dobro preučili, kaj spada od katerega izmed košev in sedaj z igro širijo svoja spoznanja tudi na učence drugih razredov.

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji