Vključeni smo v pilotni projekt RAP in eno izmed izobraževanj je bilo Formativno spremljanje prečnih veščin. Priložena je priprava in izvedba kuharske delavnice v prvem razredu podaljšanega bivanja. Avtorica je Irma Grbec.
Učitelj: Irma Grbec |
OŠ Ob Rinži Kočevje |
Predmet: RaP podaljšano bivanje |
Razred: 1. a |
Datum: 17. 2.2022 |
TEMA: IZDELAVA PIŠKOTNIH KROGLIC RAZLIČNIH OKUSOV |
|
|||
PROGRAM: Spremljanje prečnih veščin |
SPOZNAVANJE
KULTURNE DEDIŠČINE – IZDELOVANJE KROGLIC BREZ PEČICE, npr. kokosove kroglice
PREDZNANJE:
Učenci so
poslušali zgodbe o miški MU, ki je svoje prijatelje učila peči različna peciva.
Tu so spoznali, kako delamo, kadar spečemo kakšno pecivo. Tudi sami so
povedali, kaj o tem delu že vedo. Tu se je porodila ideja, da tudi sami
naredijo nekaj podobnega.
Priprava na
ta dogodek je potekala cel teden.
KRITERIJI ZA USPEŠNO PEKO:
Z učenci smo
skupaj izoblikovali kriterije, ki jih je potrebno upoštevati, da bomo uspešni.
Kriterije,
ki smo si jih postavili, so:
PRED ZAČETKOM
ČISTE ROKE
PREDPASNIK
ČISTO KRPO ZA NA MIZO
DELOVNI PROCES
PAZIMO:
-
DA
DELAMO NA MIZI IN NE ONESNAŽUJEMO SVOJ PROSTOR
-
DA
STVARI NE PADAJO NA TLA
-
DA
TESTO NE DAJEMO V USTA
-
DA
SOŠOLCEM NE KRADEMO TESTA
-
DA
IMAMO ČISTE ROKE
CILJ:
-
NAREDITI
DOBRE KROGLICE
DEJAVNOSTI ZA DOSEGO KRITERIJEV IN
CILJA
Uporabili
smo piškote različnih okusov (navadni, čokoladni, ovseni) , sladkor v prahu,
kokos, malo ruma, maslo, kinder čokolado
in vodo.
Dodatki:
folija za prekrivanje miz, predpasniki, skodelice, vilice, srajčke za kroglice.
POSTOPEK
Najprej smo
združili mize in jih pokrili z damastno folijo, da je bila delovna površina
čista. Nato smo si vsi umili roke in si nadeli predpasnike.
Potem so se
učenci razdelili v skupine, in sicer smo imeli 4 skupine. Nato so skupine
povedala, kakšne kroglice bi radi izdelovali, čokoladne ali vanilijeve.
Z mlinčkom
sem potem zmlela piškote kot osnovo, dodali smo malo sladkorja v prahu, malo
ruma ali kokosa, nekaterim še maslo, malo vode in iz tega oblikovali maso.
Pri tem je
bilo potrebno paziti, da ni bilo dodano preveč vode, ker je bila masa tekoča,
kar so učenci sami ugotovili. Ko je bila masa pripravljena, so učenci
oblikovali kroglice.
Na koncu smo izdelke postavili na skupno mizo
in si ogledali, kaj je nastalo in nato vse skupaj še poskusili.
EVALVACIJA
Skupaj smo
ocenili, kako smo izpeljali to dejavnost.
Učenci so
ugotovili, da so upoštevali vse kriterije, ki smo jih postavili pred začetkom
peke.
Pri delovnem
procesu pa smo ugotovili, da se je malo zataknilo, ker učenci niso v celoti
upoštevali postavljenih kriterijev, npr.
umazali so delovno površino, ker je bila masa preveč tekoča, maso so poskušali
še med gnetenjem.
So pa
ugotovili, da je skupina lepo delala skupaj, da so se dopolnjevali.
Doseganje cilja – učenci so ugotovili, da so kljub manjšim napakam le dosegli cilj. Kroglice so bile uspešno narejene in dobre.
KAJ SEM SE NAUČIL
-
da
delamo v skupini
-
da
ne smemo dajati testa v usta
-
da
ne trgamo oziroma uničujemo delovno površino
-
da
si moramo umivati roke
-
da
pazimo, koliko tekočine dodamo
-
da
lahko mesimo z rokami
-
da
enakomerno oblikujemo kroglice
DOKAZ - slike