Z učenci podaljšanega bivanja smo se odločili, da se bomo lotili kuhanja. Po pogovoru z babicami smo spoznali, kako so se prehranjevali nekoč. Poiskali smo recepte in se lotili priprav. Pripravili smo jabolčno čežano, prežganko, mlečni močnik, polento in namaz. Pri pripravi jedi so učenci uživali.
Ko smo z učenci smo spoznavali življenje nekoč, smo ugotovili, da se je življenje zelo razlikovalo od današnjega. Razlikovalo se je tudi v načinu prehranjevanja. Povprašali smo dedke in babice, kaj so jedli včasih. Po njihovem pripovedovanju smo se tudi sami lotili priprave hrane. Najprej smo skuhali prežganko. Demonstrirala sem postopek priprave, nato so kuhali učenci sami. Prežganko so poskusili pripraviti vsi učenci. Bilo je kar zanimivo opazovati učence, ki so skrbeli za to, da se prežganje ne bi zažgalo. Lotili smo se tudi priprave mlečnega močnika. Tudi tega so poskusili pripraviti vsi učenci. Zelo pomembno je bilo določiti pravilno količino sestavin, da je bila jed uspešno pripravljena. Na začetku so sestavine tehtali, nato so pripravljali jedi brez tehtanja sestavin, za kar je potrebno veliko več truda. Zelo so se veselili priprave polente, vendar so kaj hitro ugotovili, da morajo biti previdni pri mešanju. Enostavna je bila priprava jabolčne čežane, kjer so domača jabolka narezali na krhlje, jih skuhali, dodali cimet ter jih zmiksali s paličnim mešalnikom. Ugotovili so, da je zelo preprosto in hitro pripraviti dobro sladico. Na šolskem vrtu smo nabrali tudi drobnjak, ga narezali, pomešali s skuto, začinili in pripravili slasten namaz.
Vse pripravljene jedi so učenci servirali in tudi sami pojedli.