Mlekastično dogajanje v Vrtcu Gorje

Avtor prispevka : Maja Ratek (maja.ratek@gmail.com), objavljeno 07.06.2022 07:32:05
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Gibanje, Lokalna pridelava, Odnosi, Učno okolje, Živali
POVZETEK:

Na podlagi vtisov iz prejšnjega leta, smo glede na zanimanje, raznolikost in prijazno sodelovanje domačinov, tudi letos dejavnosti v povezavi z mlekom razširili kar na cel teden.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Živimo v okolju, kjer je razširjena dejavnost kmetijstvo. Otrokom je to domače, poznajo živali na kmetiji, v projektu mlekastično pa smo to znanje še poglobili in nadgradili.

Obiskali smo bližnje kmetije, sodelovali s kmeti in izdelovali mlečne izdelke. 

Največ skupin je obiskalo kmetijo Repečnik. Otroci iz skupin Mravljice, Zvezdice in Sovice so tam spoznali sodoben postopek molže mleka, ga poizkusili in nahranili krave.

Skupina Zvezdice si je pred obiskom ogledala še filmček o kmetiji. Spoznali so pot mleka od krave do trgovine, iz smetane izdelali maslo (medeno in drobnjakovo), ter narisali kravo. V igralnici so "izvajali molžo". Napihnili so gumijasto rokavico in v parih poizkusili ta izziv. Odveč je povedati, kako so se pri tem zabavali.

Otroci iz skupine Sovice so na kmetiji nahranili živali, pobožali teličke, v igralnici pa izdelali kislo mleko. Za zdravo sadno malico so iz mleka in sadja naredili smootie. Navdih so dobili v  knjigi Kaj lahko mleko postane?

Otroci najstarejše skupine Mravljice so na temo mleko, krava in kmetija prebrali veliko knjig, izdelovali, barvali Pobarvanko na kmetiji, zidali iz tetrapakov ter si krave ogledali na bližnjem pašniku. Tudi oni so naredili maslo iz mleka.

Druga najstarejša skupina Sončki, si je ogledala film o tem, kje in kako dobimo mleko, znanje so utrjevali ob risankah o Kravici Katki, živali (krave, koze), ki dajejo mleko, pa obiskali in nahranili tudi na bližnjih pašnikih. Obiskali so trgovino, kupili smetano in v igralnici naredili maslo ter zdrav mlečen napitek iz jagod.

Otroci iz skupine Metuljčki pa so obiskali kmetijo Pr`Dornk. Ogledali so si ročno in strojno molžo, na posnetku v vrtcu pa še robotsko. Nahranili so živali, imeli pa priložnost spoznati celotno kravjo družino in opisati razlike med njihovimi člani. Prebirali so knjige o kmetiji, kravah, o življenju na kmetiji, iz smetane in sadja naredili sladoled, za malico pa iz smetane pripravili še maslo, ki se je odlično podalo zraven medu.

Tema domače, naravno in zdravo je vedno in povsod dobrodošla. Če pa je povezana še z zanimivim, pritegne marsikoga. Tako je ta projekt, vezan na živali in na nek način na dom, pritegnil tudi nas in naše otroke. Vsi smo se zabavali, spoznavali nove stvari, se združevali, sodelovali in preizkušali v raznih izzivih. 

Hvala vsem strokovnim delavkam za dobro voljo, za sodelovanje, za podajanje koristnih, zanimivih in uporabnih informacij, lastnikom kmetij za dobrodošlico, pogostitev in znanje, ki so nam ga dali.

Z veseljem in pričakovanjem lahko samo še rečemo:

"Se vidimo naslednje leto. Hvala."

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji