ŽIVETI S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI

Avtor prispevka : BISERKA KOS ([email protected]), objavljeno 05.06.2022 22:24:44
KATEGORIJA:
Podnebne spremembe
KLJUČNE BESEDE:
Podnebne spremembe, Vrtec, Ozaveščanje, Rastline
POVZETEK:

Kaj se dogaja z rastlinami, ko se dogajajo temperaturne spremembe? Rastejo enako hitro?

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Z aktivnim spremljanjem vremena in vremenskih pojavov ter opazovanem narave so otroci spoznavali vpliv vremena na okolje in nas same. Spoznali so, da se glede na vremenske okoliščine spreminja tudi narava.

V določenem obdobju zime smo spoznavali, da je vreme pretoplo za ta čas in  ugotavljali, da se narava odziva z brstenjem, pojavom prvih cvetlic, tudi deževnik je prilezel in nato zaradi hitrega padca temperatur otrpnil…

V nadaljnem obdobju smo spremljali, kaj se dogaja z rastlinami, ko se zelo spreminjajo  temperature. Jutra in del dopoldneva, so bile temperature zelo nizke, nato otoplitev. Otroci so ugotavljali, kaj se dogaja z listi dreves, ki so bili zjutraj zmrznjeni, obteženi zaradi ledenih kapljic in kako takšne spremembe vplivajo   na rastlino, razvoj plodov…

Nato smo spremljali, kaj rastlina potrebuje za uspešno rast.  Semena smo dali v epruvete in pripravili različne pogoje- seme v vodi, seme v zemlji brez vode, seme v zemlji brez svetlobe, seme v zemlji s preveč vode. Otroci so dnevno preverjali kaj se dogajanja v epruvetah in beležili rezultate v tabelo. Ob koncu projekta smo ugotovili, da rastline potrebujejo za rast in razvoj ravno dovolj vseh pogojev, saj so posamezne poizkuse komentirali z:

- tega smo pa preveč zalili

- ta sploh nima svetlobe

- uuuu, ta je zmrznil

- samo ta paradižnik v igralnici bo rastel, ker ima dovolj svetlobe, toplote in nismo ga preveč zalili

 Otrokom smo uspešno predstavili, kaj se dogaja v naravi, zakaj se dogajajo spremembe in kako lahko sami vplivamo na izboljšanje. Poskusi, ki smo jih delali, so otrokom vzbudili željo po raziskovanju in večji odzivnosti  pri zaznavanju narave ter okoljski osveščenosti.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji