RECEPT: SUŠIPADEK

Avtor prispevka : Neva Vrčko Novak (neva.vrcko@gmail.com), objavljeno 22.06.2022 23:23:16
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Hrana, Dobra praksa, Recikliranje, Ustvarjalnost
POVZETEK:

Dijaki 3. letnika biotehniške gimnazije so v okviru okoljevarstvenih vsebin (poglavje Ekologija in globalizacija) pri predmetu sociologija našli/poustvarili recepte iz odpadnih živil.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)


Dijaki 3. letnika biotehniške gimnazije so v okviru okoljevarstvenih vsebin (poglavje Ekologija in globalizacija) pri predmetu sociologija našli/poustvarili recepte iz odpadnih živil. Morali so jih tudi preizkusiti v praksi in postopek ter končno jed fotografirati. Recepti so bili zbrani v dveh knjižicah receptov z naslovoma Reciklirana kuharija iz 3. a oz. Reciklirana kuharija iz 3. b.   


Aktivnost je prerasla v medpredmetno povezavo, v kateri so se povezovali predmeti sociologija, angleščina, nemščina in športna vzgoja. Tako so v obe kuharici vključeni nekateri prevodi v nemščini in angleščini ter izračun energijske vrednosti s priporočeno telesno aktivnostjo, saj je ena izmed prednostnih dejavnosti šole pri dijakih vzpodbujati zdrav življenjski slog. 


Nekateri postopki priprave hrane so zaživeli tudi v video obliki in so na ogled na šolski spletni strani pod zavihkom Prehrana, zavihek Komu diši? (https://www.ksgrm.net/komu-di%C5%A1i). Recept za Sušipadek dijakinje Kaje Dragan je bil na natečaju Ekošola med nagrajenimi recepti.  


RECEPT ZA KAJIN SUSHIPADEK/SUŠIPADEK


SESTAVINE: 

  • 100 g trdega sira, 

  • 40 g šunke, 

  • 50 g ostankov solate, 

  • 300 g ostalega pire krompirja,

    2 jajci, 

  • 20g moke, 

  • 60g drobtin, 

  • dimljena paprika v prahu, 

  • olje. 


POSTOPEK: 

Na mizo razgrnite plastično folijo in nanjo polagajte liste solate, tako da se popolnoma prekrivajo. To naredite v obliki pravokotnika iz količine solate, ki jo imate. Nanjo namažete 1 cm debelo plast pire krompirja, na katerega položite rezine sira in po sredini še rezine šunke. Nato s pomočjo folije previdno zvijemo, da se vsebina ne razdre. Na koncu razrežemo na 5 cm dolge valje. Hranimo v hladilniku. 


Razžvrkljamo jajci in pripravimo ostale sestavine za paniranje. Suši damo najprej v moko, potem v jajca in na koncu v drobtine. V drobtine lahko dodamo še dimljeno papriko. Postopek ponovimo dvakrat.

Panirano jed postavimo v skrinjo za 20 minut in nato ocvremo (približno 5 minut na vsaki strani). Vzamemo iz olja in odložimo na papirnat prtiček.


Serviramo z omako po vaši izbiri (npr. tatarska omaka). Sušipadek je najboljši, če je postrežen še topel. Galerija

Priloge

Komentarji