TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V ENOTI STUDENČEK

Avtor prispevka : Karmen Šket ([email protected]), objavljeno 01.12.2022 15:15:15
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Vrtec, Lokalna pridelava, Dobra praksa
POVZETEK:

Otrokom smo želele predstaviti hrano pridelano na kmetijah iz našega okolja, saj je bila uvrščena tudi na jedilnik vrtca ob obeležitvi tradicionalnega Slovenskega zajtrka.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V ENOTI STUDENČEK

V okviru tradicionalnega Slovenskega zajtrka smo želele strokovne delavke otrokom predstaviti hrano pridelano na kmetijah iz našega okolja, saj je bila uvrščena tudi na jedilnik vrtca ob obeležitvi  tradicionalnega Slovenskega zajtrka.

Z otroki smo se o tem pogovarjali in razmišljali ob vprašanjih: »Kaj jemo? Iz česa je narejeno? Od kod pride hrana?«

V skupnih prostorih smo si uredili stojnico, ki smo jo opremili z žiti, vrstami mok, mlečnimi izdelki in vrstami medu. Preko plakata smo starše obvestile o dogajanju v naši enoti. Uredile smo brošuro v kateri smo starše seznanile o pomenu prosa, saj to leto obeležujemo »LETO PROSA.«

Želele smo, da z otroki to znanje, ki ga že imajo poglobimo, predvsem pa otroke seznanimo o namenu lokalno pridelane hrane.

Sledile smo ciljem:

-       Otrok spoznava značilnosti in prednosti lokalno pridelane hrane, ki so pomembni za ožjo ter širšo skupnost.

-       Pomen kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njun vpliv na okolje.

-       Otrok oblikuje dobre, zdrave prehranjevalne navade.

-       Otroci spoznavajo osnovne sestavine in jih zaznavajo s čutili.

K sodelovanju smo povabile: VITA – MED Posl in Kmetijo Polajžer, ki so bili nad našo idejo navdušeni in so nas pri tem podprli.

Z otroki smo obiskali čebelarstvo Posl. Gospod Dejan in Silvo Posl sta otrokom predstavila to dejavnost ter jim podala nekaj informacij o čebelah in pomenu medu za naše zdravje. Poskrbela sta tudi za pokušino medu in njihovih medenjakov. Za domov pa je vsak otrok dobil sponzorsko vrečko s cvetličnim medom. V vrtcu smo razstavili nekaj njihovih izdelkov.

Mlečne izdelke (skuto in jogurt)  iz kmetije Polajžer, smo uporabili za izdelovanje namazov.  K skuti smo dodali peteršilj in  drobnjak, ki so ga otroci nasekljali. Korenček ter jabolko pa nastrgali. Narejene namaze so otroci pokušali pri malici. 

Že pri načrtovanju smo ugotovile, da bomo otrokom ponujale iz našega okolja pridelano hrano. Porodila se nam je zamisel, da bi si sami spekli kruh iz moke domačih pridelovalcev žita.  Za pečenje kruha  smo v vrtec povabili krajana - dolgoletnega peka gospoda Marka Petka.

Tradicionalni slovenski zajtrk smo izvedli v petek; 18.11.2022.  Potekal je v prijetnem vzdušju. Otroci so na pogrnjenih mizah, ki so jih pred tem sami uredili,  imeli že ponujeno tradicionalno slovensko – lokalno pridelano hrano: med, maslo, domači kruh in mleko. Pri zajtrku se nam je pridružil čebelar g. Dejan Posl, ki je otroke razveselil z domačimi medenjaki.

Ta dan so v času odhoda otrok domov,  starši imeli možnost pokušine namazov in domačega kruha. Otroci so  starše povabili k degustaciji le teh. Bili so navdušeni nad pestro ponudbo, otroci pa ponosni na svoje delo.

K uresničevanjem ciljev smo načrtovale in izvedle še naslednje dejavnosti:

-       Preko različne literature so otroci spoznavali pomen hrane in proces pridelave, ter vpliv hrane na naše zdravje,

-       v konkretnih situacijah so imeli možnost pridobivati izkušnje  o pomenu higiene pred določenimi opravili,

-       obiskali smo bližnjo kmetijo,

-       usvajali so pesmice, deklamacije,

-       se seznanjali z zgodbicami o kruhu, mleku, medu,

-       se plesno izražali ob različnih zvrsteh glasbe,

-       preko različnih likovnih tehnikah so izražali svoja občutja in doživetja,

-       razvrščali in klasificirali so sestavine po lastnostih in uporabnosti.

Skozi proces učenja smo želele otrokom omogočiti spoznanje, da je hrana, ki jo pridelajo in pripravijo ljudje na naših kmetijah bolj sveža in okusnejša. Otroke smo želele spodbuditi, da se osredotočijo na tipično jed (med, kruh, mleko in mlečni izdelki) in zeliščarsko tradicijo v naši enoti ter jo prilagodijo svojim željam, potrebam in jo ponudimo kot tradicionalni lokalni obrok.

 

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji