TRADICIONALNI
SLOVENSKI ZAJTRK V ENOTI STUDENČEK
V
okviru tradicionalnega Slovenskega zajtrka smo želele strokovne delavke otrokom
predstaviti hrano pridelano na kmetijah iz našega okolja, saj je bila uvrščena
tudi na jedilnik vrtca ob obeležitvi
tradicionalnega Slovenskega zajtrka.
Z
otroki smo se o tem pogovarjali in razmišljali ob vprašanjih: »Kaj jemo? Iz
česa je narejeno? Od kod pride hrana?«
V
skupnih prostorih smo si uredili stojnico, ki smo jo opremili z žiti, vrstami
mok, mlečnimi izdelki in vrstami medu. Preko plakata smo starše obvestile o dogajanju
v naši enoti. Uredile smo brošuro v kateri smo starše seznanile o pomenu prosa,
saj to leto obeležujemo »LETO PROSA.«
Želele
smo, da z otroki to znanje, ki ga že imajo poglobimo, predvsem pa otroke
seznanimo o namenu lokalno pridelane hrane.
Sledile
smo ciljem:
-
Otrok spoznava značilnosti in prednosti lokalno
pridelane hrane, ki so pomembni za ožjo ter širšo skupnost.
-
Pomen kmetijstva
in čebelarstva za pridelavo hrane ter njun vpliv na okolje.
-
Otrok oblikuje dobre, zdrave prehranjevalne
navade.
- Otroci
spoznavajo osnovne sestavine in jih zaznavajo s čutili.
K
sodelovanju smo povabile: VITA – MED Posl in Kmetijo Polajžer, ki so bili nad
našo idejo navdušeni in so nas pri tem podprli.
Z
otroki smo obiskali čebelarstvo Posl. Gospod Dejan in Silvo Posl sta otrokom
predstavila to dejavnost ter jim podala nekaj informacij o čebelah in pomenu
medu za naše zdravje. Poskrbela sta tudi za pokušino medu in njihovih
medenjakov. Za domov pa je vsak otrok dobil sponzorsko vrečko s cvetličnim
medom. V vrtcu smo razstavili nekaj njihovih izdelkov.
Mlečne izdelke (skuto in
jogurt) iz kmetije Polajžer, smo uporabili za izdelovanje namazov. K skuti smo dodali peteršilj in drobnjak, ki so ga otroci nasekljali.
Korenček ter jabolko pa nastrgali. Narejene namaze so otroci pokušali pri
malici.
Že pri
načrtovanju smo ugotovile, da bomo otrokom ponujale iz našega okolja pridelano
hrano. Porodila se nam je zamisel, da bi si sami spekli kruh iz moke domačih
pridelovalcev žita. Za pečenje
kruha smo v vrtec povabili krajana -
dolgoletnega peka gospoda Marka Petka.
Tradicionalni slovenski zajtrk
smo izvedli v petek; 18.11.2022. Potekal je v prijetnem vzdušju. Otroci so na
pogrnjenih mizah, ki so jih pred tem sami uredili, imeli že ponujeno tradicionalno slovensko –
lokalno pridelano hrano: med, maslo, domači kruh in mleko. Pri zajtrku se nam
je pridružil čebelar g. Dejan Posl, ki je otroke razveselil z domačimi
medenjaki.
Ta dan so v času odhoda otrok
domov, starši imeli možnost pokušine
namazov in domačega kruha. Otroci so
starše povabili k degustaciji le teh. Bili so navdušeni nad pestro
ponudbo, otroci pa ponosni na svoje delo.
K uresničevanjem ciljev smo
načrtovale in izvedle še naslednje dejavnosti:
-
Preko različne literature so otroci spoznavali
pomen hrane in proces pridelave, ter vpliv hrane na naše zdravje,
-
v konkretnih situacijah so imeli možnost
pridobivati izkušnje o pomenu higiene
pred določenimi opravili,
-
obiskali smo bližnjo kmetijo,
-
usvajali so pesmice, deklamacije,
-
se seznanjali z zgodbicami o kruhu, mleku,
medu,
-
se plesno izražali ob različnih zvrsteh glasbe,
-
preko različnih likovnih tehnikah so izražali
svoja občutja in doživetja,
-
razvrščali in klasificirali so sestavine po
lastnostih in uporabnosti.
Skozi proces učenja smo želele
otrokom omogočiti spoznanje, da je hrana, ki jo pridelajo in pripravijo ljudje
na naših kmetijah bolj sveža in okusnejša. Otroke smo želele spodbuditi, da se
osredotočijo na tipično jed (med, kruh, mleko in mlečni izdelki) in zeliščarsko
tradicijo v naši enoti ter jo prilagodijo svojim željam, potrebam in jo
ponudimo kot tradicionalni lokalni obrok.