Ptičje hišice

Avtor prispevka : Katja Zupančič Krajnc (katja.zupancic-krajnc@tretja.si), objavljeno 01.12.2022 15:03:42
KATEGORIJA:
Ekošole poročajo
KLJUČNE BESEDE:
Biotska raznovrstnost, Okolica šole, Delavnica, Srednja šola, Odnosi, Ozaveščanje, Projektno delo, Recikliranje, Vzgoja
POVZETEK:

Na SERŠ-u Maribor sem dijake spodbudila k izdelavi ptičjih hišic, valilnic, krmilnic. Dijaki so delali sami, z domačimi orodji, lesom, vejami. Sami jih bodo hranili s semeni iz ekološke predelave, kmetije Milana Rusa iz Mote pri Ljutomeru. Ptičje hišice smo obesili na drevesa v okolici šole.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(5)

Na Srednji elektro računalniški šoli  Maribor, ki se nahaja v središču mesta, smo se odločili, da na drevesa, ki rastejo  na šolskih zelenih površinah okrasimo s ptičjimi hišicami. 

V ta namen so dijaki 1bp razreda, ročno izdelali unikatne lesene ptičje hišice, ki so krmilnice, valilnice ali kombinacija obojega. Uporabili so les, veje, domače orodje, svoje ročne spretnosti in tako izdelali čudovite  ptičje hišice.

Ptičke bomo tudi hranili, zato smo v ta namen, poskrbeli za ekološka semena, ekološke sončnice iz  kmetije Milana Rusa iz Mote pri Ljutomeru, ki je ena od ekoloških in miroljubnih kmetij v Sloveniji. Miroljubno pomeni, da na kmetiji ni živinoreje, ni uporabe kemičnih sredstev, tudi za pridelke in zemljo se skrbi na naraven način. To je za naravo in živali najmanj obremenjujoč način kmetovanja, takšno kmetijstvo bistveno zmanjšuje ogljični odtis, blaži podnebne spremembe in lahko ima regenerativen vpil na okolje in družbo.

Tovrstno kmetijstvo ohranja biotsko raznovrstnost - biodiverziteto, kar je pomembno za ptičke, sploh v mestnih okoliših, saj je populacija ptic v zadnjih desetletjih zaskrbljujoče upadla.

S temi aktivnostmi želimo na SERŠ Maribor skrbeti za ptičke, ki v zimskem času še posebej potrebujejo našo pomoč in jim nuditi najboljša semena.


Čeprav smo Srednja elektro šola in je naše področje izobraževanja elektrotehnika in računalništvo, dajemo poudarek tudi varovanju okolja in  se zavedamo splošne pomembnosti povezovanja človeka  z naravo in soodsvisnost ljudi od dobrobiti narave in živali.


Za redno polnjenje ptičjih hišic s sončnicami bo skrbel ves razred 1bp.

Zapisala: mag. Ivanka Lesjak, uni. dipl. ing. ele. 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji