Dijaki 4. letnika srednje strokovnega izobraževanja so pri predmetu sociologija iz odsluženega tekstila izdelovali predpasnik (proces Upcycling), v katerem bi skuhali jed v okviru natečaja Reciklirana kuharija.
Dijakom 4. letnika
srednje strokovnega izobraževanja je bilo predlagano, da iz odsluženega
tekstila izdelajo predpasnik (proces Upcycling), v katerem bi skuhali jed v
okviru natečaja Reciklirana kuharija.
Po načelu učenja z
izkušnjami so iz rabljenih oblačil ustvarjali nov izdelek.
Postopek za izdelavo EKOPREDPASNIKA
Material za izdelavo:
- odsluženi kosi tekstila - npr. stara srajca, mehkejše hlače, prevelika stara majica ... (kavbojke so pretrde, če jih želite v razredu ročno šivati),
-
kreda ali sponke,
-
merilni trak,
-
škarje,
-
sukanec in šivanka (ali šivalni stroj),
-
okraski po želji (npr. rožice iz blaga).
Postopek izdelave:
Dijakom je bilo naročeno, da
se že doma po danih navodilih premerijo in izrežejo zahtevane kose predpasnika:
a) osrednji kos
b) trakovi
Širina vseh trakov naj bo 5-10 cm.
V šoli smo nadaljevali delo z
doma pripravljenimi kosi blaga.
Prepognili smo osrednji kos
na polovico in nato ponovno izmerili polovico od pregiba na vrhu (slika
1 - mera C) ter mesto označili s sponko/kredo.
Nato smo izmerili navzdol od
zgornjega roba daljše stranice blaga do polovice oz. do bokov (slika 1 - mera D).
Ponovno smo mesto označili s sponko/kredo.
Nato smo prerezali obe plasti
blaga v ukrivljeni obliki od oznake do oznake.
Zaključili smo robove
glavnega dela predpasnika in trakove (“zarobimo”).
Predpasnik smo položili na ravno
podlago in oba stranska trakova ter daljši ovratni trak pripeli na zadnje
vogale predpasnika. Vsak trak smo zašili na svoje mesto.
Poljubno okrasimo.
Z novim predpasnikom so se dijaki lahko lotili dela v kuhinji.
Vir: http://jembellish.blogspot.com/2013/07/make-your-own-apron-in-5-steps-and-15.html